HORMONSTATUS

Denne artikel fortæller om en opdagelse, som amerikaneren Dr. John Lee, biokemiker og læge, gjorde for ca. 20 år siden.Opdagelsen har haft vanskeligt ved at slå igennem.

Dels lyder det hele lidt for godt til at være sandt, og dels underkender opdagelsen mange af de hormonbehandlinger, der rutinemæssigt praktiseres i vort lægesystem.

Denne artikel refererer alene til, hvad man dagligt kan læse i udenlandsk litteratur eller opsøge i store mængder på internettet.

Det hele drejer sig om, hvordan en bestemt planteolie fra yamsroden - der i 30 år har været en bestanddel i kosmetiske hudcremer - på en utrolig, men alligevel logisk måde kan vedligeholde en ung hormonbalance, kan afhjælpe nogle af lægeverdenens allerstørste problemer samt beskytte mod en af tidens store trusler mod menneskeheden: Forureningen med østrogener - der stammer fra fedme og ikke optimal ernæring, fra den kosmetiske industri, fra kemisk forurening af miljøet og fra flere apotekprodukter.

Artiklen skal ses som et indlæg i diskussionen: Hormonbehandling eller ej.

Den er rettet mod de kvinder og behandlere, der ikke surfer på internettet eller som via andre kilder ikke er blevet opdateret om den seneste forskning på dette område.

De vil på grund af manglende information være afskåret fra at tage stilling til dette ugiftige tilbud.

Jeg bruger i artiklen konsekvent udtrykket naturligt progesteron for at fremhæve, at jeg ikke referer til det hormon, en læge umiddelbart kommer til at tænke på, nemlig

det kemisk manipulerede progesteron.


Dette receptpligtige syntetiske hormon passer på ingen måde på artiklens nyhed.

Brugen af en planteolie til  indgnidning i huden er starten på en ny medicinsk epoke - så meget mere som at dr. John Lee's egen erfaring og hans litteratursøgning ikke har påvist nogen bivirkninger i sin naturlige form og koncentration.


Denne artikel er et undervisnings- og diskussionsoplæg og ingen generel anbefaling til behandling.

Den beskrevne kur med en yams baseret olie erstatter ikke nødvendigvis den hormon-behandling, du i forvejen måtte have fået fra din egen læge - og i alle fald slet ikke fra dag et.

Olien kan måske supplere din hormon-behandling og på sigt bringe en gavnlig balance ind i de målelige hormonniveauer - til gavn for dit generelle helbred.

Hvis du ønsker at ændre din lægelige ordination, skal du ubetinget tale med din egen læge derom.

Anders Høj

Hvad er "naturligt" progesteron?

Progesteron er navnet på et ganske bestemt hormon, som dannes af det gule legeme i æggestokkene i tidsrummet fra ægløsningen til få dage før menstruationen starter.

Kvinden fornemmer den præmenstruelle fase, når produktionen af progesteron er gået i stå for denne periode. Hun må så klare sig de næste 2 uger på det, hun nåede at bygge i de foregående 2 uger. Det hurtigt faldende progesteron niveau udløser ikke kun præmenstruelle symptomer (=PMS), men også en menstruation efter nogle dage.

Blev kvinden gravid ved ægløsningen, fortsætter produktionen af progesteron efter de 2 uger, men nu fra moderkagen, og hun oplever selvfølgelig ikke PMS.

Kvinden opnår under et normalt svangerskab let progesteron værdier, der er 10-12 gange større, end når menstruationscyklens koncentration ellers er på sit højeste, nemlig nogle få dage før første menstruationsdag.


Bivirkninger

Dette naturlige progesteron er et vitaliserende hormon, som ifølge officielle medicinfortegnelser ikke har nogen kendte bivirkninger!

Og det har de heller ikke, hvis det tilføres udefra gennem huden i sin naturlige form - eksempelvis som en plantebaseret olie! De positive virkninger Ifølge Dr. Lee er følgende karakteristisk for progesteron - men kun det naturlige! Gælder slet ikke for de syntetiske varianter!Forstadium til andre kønshormoner og binyrebarkhormoner.

Nødvendig for sundt væv i livmoderen.

Beskytter mod brystknuder (fibrocyster).

Er naturligt vanddrivende.

Hjælper med omdannelsen af fedt til energi.

Naturligt antidepressivt.

Har indflydelse på skjoldbruskkirtlens funktion.

Normaliserer blodets viskositet.

Genopretter libido/sexlysten.

Normaliserer blodsukkerniveauet.

Normaliserer kobber og zink niveauet.

Normaliserer korrekt iltniveau i cellerne.

Beskytter mod livmodercancer (endometriet).

Beskytter mod brystcancer.

Stimulerer genopbygning af knoglemassen via osteoblasten.

Nødvendig for fosterets overlevelse eller for at kunne blive gravid.


                   

Sæt dette i relation til, at progesteron produktionen:falder stærkt op til menstruationen og 14 dage frem.

ophører helt hos kvinden med menopausen.

kan være gået mærkbart tilbage i årene forud for menopausen.

(Se senere).


Manden producerer et identisk progesteron i sine testikler. Det bliver han ved med livet igennem, om end i nedsat mængde med alderen, medmindre han uheldigvis mister sine testikler.


Østrogen er omdannet progesteron

Østrogen produktionen sker primært i fedtcellerne. Jo mere fedme, jo større østrogen produktion. (Se senere om østrogendominans.)

Med andre ord kan kvinden normalt gennem hele livet bygge den østrogen, hun behøver, uden de store problemer, "hvis hun har tilstrækkeligt med progesteron".

Men kvindens krop kan bare ikke producere progesteron efter overgangsalderen. Så derfor får hun logisk en meget lav østrogen, der selvfølgelig bør justeres op.

Desværre har forskningen og medicinindustrien fokuseret så enøjet på denne østrogenmangel, at det synes helt nedprioriteret, at østrogen er omdannet progesteron,

og at det i virkeligheden er progesteron manglen, der er årsag til kvindens væsentligste gener efter overgangsalderen.


Denne fejlfokusering kunne være en af forklaringerne på,


at medicinindustrien efterhånden har legaliseret uhæmmet brug af østrogen.

at apotekerne ikke har noget tilbud på brugbart og bivirkningsfrit naturligt progesteron.


Det syntetiske progesteron kan man derimod få i mange variationer. Det kan ikke omdannes til østrogen eller andre hormoner, som det naturlige kan. Men det kan til gengæld give rigtigt mange og meget kedelige bivirkninger.


Østrogener contra progesteroner

Millioner af kvinder er længe blevet anbefalet, at tage østrogen præparater mod symptomer som hedestigninger og sarte og tørre slimhinder, eller for at forebygge knogleskørhed og hjertesygdomme, eller simpelthen fordi de tror, det vil hjælpe dem til at bevare vitaliteten og libido eller forsinke alderdomsprocessen!

Men forventningerne er slet ikke indfriet.

Flere og flere læger og forskere ser heldigvis, at det slet ikke er østrogen, men derimod progesteron, disse mange kvinder har behov for! Der er ifølge American Cancer Society fremlagt mange dokumentationer for, at alt for mange kvinder har for meget østrogen - også efter menopausen!

Som nævnt tidligere, er progesteron i sin originale og naturlige form og koncentration ikke alene uden bivirkninger, men den afhjælper tilmed de allerfleste problemer, man giver østrogen for.

Over for dette står, at østrogen - ligegyldigt hvor naturligt det er - altid må tages med varsomhed på grund af bivirkninger!


De mindre farlige bivirkninger kan være:


Depression

Præmenstruelle humørsvingninger

Nedsat libido

Menstruationsgener

Væskebinding

Trang til søde sager eller hyppige måltider

Vægtforøgelse i særdeleshed omkring maven og hofter (men slankere ben)

Store problemer med at tabe sig

Ømme, knudrede eller spændte bryster.


Til de mere farlige bivirkninger hører, at høje østrogen niveauer:


Stofskifteforstyrrelser

Øger risikoen for bryst- og livmoderkræft

Fibromer

Forhøjet blodtryk eller kredsløbskollaps

Knogleskørhed

Gammelmands sukkersyge.


Om kirtelcellers aktivitet og vokseværk siger lærebøgerne, at


Progesteron er bremsen

Østrogen er speederen


Med mange østrogen overfølsomme celler i kombination med


normale østrogen værdier og

meget lave progesteron værdier


kan man let forestille sig kedelige sygdomsudviklinger, hvor kirtelceller vokser uhæmmet.


Dr. Lee og progesteron opdagelsen

Dr. John Lee begyndte for ca. 20 år siden sit systematiske arbejde med naturlige progesteron olier, da han savnede en behandlingsmulighed for de kvindelige patienter, der ikke kunne tåle østrogen. (Østrogen må ikke anvendes til kvinder, som har haft brystkræft, åreknuder, blodpropper etc.).

I 1978 overværede han en forelæsning af Ray Peat, professor ved Blake universitetet i Oregon, om de karakteristiske egenskaber ved naturligt progesteron til sammenligning med den syntetiske progesteron.

Eftersom denne ikke giftige og helt bivirknings-frie progesteron-olie var frit tilgængelig som bestanddel af en kosmetisk bodycreme, besluttede han at ordinere denne creme. Han var spændt på, om cremen på den ene eller den anden måde ville hjælpe kvinderne.

Hans observationer er beskrevet i det følgende. Han havde oprindeligt slet ikke forestillet sig så store effekter.


Østrogendominans

Han mener nu, at tidens kvinder i tiltagende grad lider af et nyt sygdoms syndrom, som han kalder "østrogendominans".

Frem for at støtte den almindelige opfattelse blandt læger, at kvinder behøver ekstra østrogen, mener Dr. Lee, at de fleste kvinder allerede har for meget.

"Det er progesteron, de mangler", konkluderer han ud fra sine kliniske iagttagelser og hormon-målinger.

"Et stigende antal kvinder har allerede fra 30 års alderen uregelmæssige ægløsninger.

Eftersom de fortsætter med at menstruere, fordi østrogenproduktionen er intakt, ved de muligvis ikke, at der ikke altid gik en ægløsning forud, og at æggestokken af den grund ikke hele tiden producerede progesteron."

"Det er efterhånden ikke er ualmindeligt,  at ægløsningen stopper så tidligt som i en alder af 35 år. Der er simpelt hen ikke flere æg, fordi der ikke blev anlagt flere i foster tilstanden - og samtidig starter pigerne menstruationerne tidligere og tidligere."

"Mange kvinder har ægløsningscykler uden follikeldannelse i 15 år eller mere før den aktuelle menopause."

"Manglende ægløsning betyder: Ingen progesteron produktion.

Med tiden vil hun sandsynligvis udvikle symptomer på en progesteron mangel, der i denne sammenhæng snarere må betegnes som

symptomer på en østrogendominans

, der kan føre til et bredt spektrum af medicinske problemer".

Symptombilledet på en østrogen dominans eller østrogen forgiftning ligner helt bivirkningslisten for østrogen. Den er nævnt tidligere.


Østrogener fra miljøet

Men kroppens østrogendominans kan også stamme fra  østrogen forureningen fra miljøet eller den kemiske industri:


P-pillen eller andre medicinske behandlinger med østrogen er kendte kilder.

Miljøforureningen fra olieindustrien, hvor mange produkter ligner østrogen, opleves også med stigende bekymring.

Den kosmetiske industri sælger mange stoffer på en oliebasis, der opfattes af kroppen som østrogener.


Disse oliebaserede stoffer, som vi optager alt for let i vore kroppe, er kemisk set østrogener!

Når dette fremmede østrogen optages i kroppen, kan det have den konsekvens, at progesteron produktionen nedreguleres efter hypofysens ordre, for at kroppens totale østrogen kan forblive den samme.

Hos manden falder testesteron koncentrationen  tilsvarende efter samme model.

Men  dette forurenings-østrogen fungerer slet ikke som kroppens eget østrogen.

Det har derimod en synergisk effekt, så det med andre ord forstærker østrogenets effekt. Og det er en særdeles uheldig ting, hvis man er disponeret for brystcancer.


Nogle eksempler på disse miljø-østrogener er:


Pesticider, såsom DDT og DDE.

Kemikalier af phenol karakter som    findes i spermicider, hårfarvnings-   produkter, hårshampoo og kosmetiske artikler.

PCB, som i vid udstrækning forurener vand og fødemidler (endog modermælk); og stoffer til fremstilling af bløde plastikflasker, herunder også sutteflasker.


Muligvis bærer disse "xenoøstrogener" (fremmede kopi østrogener) også ansvaret for det massive fald i mænds sædkvalitet, som har fundet sted gennem de sidste 50 år.

I 1998 fjernede Miljøstyrelsen en lang række shampoos fra det danske marked på grund af en forhøjet phenolværdi.

Grundstrukturen i østrogen er 3 phenolringe!


Et godt råd for at forebygge østrogen forureningen:

Lad din hormonstatus teste via et amerikansk laboratorium, der analyserer i mundvand!!

Er din progesteron blevet for lav, men ikke dit østrogen, kunne du afprøve effekten af en ufarlig og naturlig plantebaseret progesteron olie.

Second Opinion Clinic formidler disse analyse-kit til USA. (Se senere.)


Om osteoporose

Trods den megen propaganda omkring østrogens store betydning for at bevare en sund knoglestruktur,

udsætter

østrogen i virkeligheden kun tabet af knoglemassen hos kvinder en smule.

Progesteron har derimod medicinske dokumentationer for ikke alene at kunne stoppe en afkalkning, men også at genopkalke den svage knogle. Hormonet stimulerer direkte knoglen til at optage kalken igen ved at aktivere receptoren (antennen) på den knoglecelle, der genopbygger knoglemasse, nemlig osteoblasten.

Det er forhold, man ser hos folkeslag i andre dele af verden, der har helt andre spisevaner end os, og som er kendt for lavere østrogen niveauer og højere progesteronværdier.


Reversibel osteoporose

Som tiden gik med at genopbygge patienternes hormonbalance med naturligt progesteron opdagede Dr. Lee til sin store overraskelse, at deres knogletæthed, målt med ostoeporose-testen =BMD, at vise positiv forbedring.

"De masserede dagligt en smule progesteron-olie ind i huden, og stort set alle begyndte at fremvise ægte genopbygning af kalken i deres knogler."

Siden da har Dr. Lee i årevis behandlet tusindvis af kvinder med naturligt progesteron i stedet for østrogen.

Igen og igen har han påvist, at deres BMD-prøver almindeligvis forbedres med 10% i de første seks til tolv måneder, derpå med 3% til 5% om året til endelig stabilisering af knogletætheden som for en 35-årig.

Disse forøgelser af knogletætheden overgår langt de resultater, som kan opnås med østrogen, som blot hjælper med at opretholde knogletætheden nogle få år efter menopausen. På lang sigt giver de meget lidt beskyttelse mod knoglebrud.

Flere undersøgelser er for tiden i gang for at be- eller afkræfte disse observationer.


Hjerte- og kredsløbsproblemer

Østrogens evne til at beskytte mod hjertesygdomme kan også i høj grad diskuteres, eftersom det står at læse i den officielle bivirkningsliste, at østrogen kan forårsage blodpropper, hjerteslag og giver "tykt blod".

Naturligt progesteron giver ikke sådanne problemer, men medvirker tværtimod til at normalisere blodets viskositet.

En undersøgelse fra 1997 viser, at naturligt progesteron ligefrem forebygger en så alvorlig hjertesygdom som krampe i hjertemuskulaturen, der i effekt kan sidestilles med blodpropper.

(American Journal of Cardiology)


Beskyttelse mod brystkræft

Det er velkendt, at bestemte typer brystkræft og underlivskræft hyppigere opstår ved


anvendelse af østrogen præparater

fedme og dårlig ernæringsstatus på bestemte områder.


Disse tilstande forebygges ved at indføre naturligt progesteron sammen med en bedre koststrategi.

Et 30 års studium ved John Hopkins Universitet viste, at kvinder med normale progesteron-niveauer havde fem gange så lav risiko for at udvikle brystkræft og ti gange så lav risiko for at udvikle alle former for kræft sammenlignet med kvinder, som var i underskud med progesteron.

Dette bekræftes af en dansk undersøgelse, der viser, at jo færre progesteronreceptorer, der fandtes i kirtelvævet, jo større sandsynlighed havde kvinden for at udvikle cancer.

Altså, kvinder med lave progesteron værdier kan aktivt forebygge denne risiko med strategier nævnt ovenfor.


Alderssymptomer fra hud og hår

Man ved, at østrogen gør slimhinden mere levende, huden fyldigere eller "rundere" ved blandt andet at binde vand.

Men det er naturligt progesteron, der får ældet hud til at genvinde sin tidligere tykkelse og struktur.

Af denne grund har progesteron-olier i mange år været en selvfølgelig bestanddel i kosmetiske cremer.

Tilførsel af naturligt progesteron stimulerer også genopbygningen af tyndt hår og reducerer en uønsket tiltagende kropsbehåring, inkl. skægvækst hos ældre kvinder. Dette skyldes at kvinden danner flere mandlige hormoner, når hun er i underskud med progesteron.

Forklaringen er, at når kroppen ikke kan få progesteron fra "det gule legeme" så bygger leveren som kompensation et hormon, der kaldes DHEA.

DHEA ligner progesteron meget, blot har det karakter af et forhormon til det mandlige hormon testosteron.

En del af denne DHEA-stigning bliver uproblematisk videreomdannet til østrogen. Det er ønskeligt.

Men prisen for østrogen gevinsten er, at en tilsvarende mængde af DHEA omdannes til testosteron. Det er ikke alt for ønskeligt hos kvinden, da de langsomt medfører ovennævnte symptomer.


Andre gode meldinger fra Dr. Lee

Mange af Dr. Lee's raske patienter, som tog østrogen, gik snart over til progesteroncremen.

Udover den påfaldende bedring i knoglemassen opdagede de, at progesteron også regulerede deres hedestigninger.


De rapporterede efter nogle få måneder:

om forøgelse af deres velbefindende

om aftagen af ømhed og smerter,

om større mobilitet samt energi

dertil bemærkede de fleste en velkommen genopblussen af  deres sexliv.


Yngre kvinder begyndte uventet at rapportere om andre resultater:


Deres PMS aftog,

Fibrocystiske eller ømme bryster ændrede sig til normale forhold.

Fibromer på livmoderen blev mindre eller holdt sig i ro, således at operation var unødvendig.

Endometriose og cyster på æggestokkene   gik også jævnligt i sig selv.


Dr. Lee er slet ikke i tvivl om, at mange af disse sygdomme kun udtrykker en østrogendominans, der stammer fra en østrogenforurening fra maden og miljøet samt fra ikke optimale hormon-behandlinger.
Telefon åbningstider


(Mandag: lukket)


Tirsdag - Fredag:

10:00 til 12:00


14:00 til 16:00

Marielundvej 32 B, 1. sal   2730 Herlevreception@SOCe.dk(+45) 45 41 45 42